Word je binnenkort 18? Dit verandert er

We dromen er onze hele jeugd over hoe het is om eindelijk volwassen te zijn. Of je nu een hekel hebt aan hoe verstandig ze allemaal doen of juist niet kan wachten tot je net zo groot bent als zij, ieder kind is er mee bezig. En 18 is dan het magische getal: de leeftijd waarop je ineens vanalles mag wat eerst niet kon. Er gaat 1 extra dag voorbij, en alles verandert. Maar wat hoort daar ook alweer allemaal bij?

Je mag stemmen!

Een van de meest belangrijke dingen die veranderen als je 18 wordt is dat je mag stemmen. Dat je mening nu officieel meetelt in wat er in het land besloten wordt, dat is een hele grote stap. Zorg dat je je van tevoren goed inleest in de opties, zodat je als jij voor het eerst in het stemhokje staat goed achter je keuzes staat!

Je mag alcohol drinken

Nog iets waar veel jongeren naar uitkijken: als je 18 bent, mag je volgens de wet alcohol drinken. Zowel binnen je eigen huis als bijvoorbeeld in een bar of kroeg. Dat kan erg spannend zijn, en om je echt volwassen te voelen is het natuurlijk leuk om meteen van je opties gebruik te maken en een keer uit te gaan, in een kroeg, club, of bar. 

Pas hier wel mee op. Als je teveel waarde gaat hechten aan het mogen drinken van alcohol, kan het al snel gevaarlijk worden. Je kent je eigen grenzen nog niet en weet niet hoe je reageert. Doe het dus rustig aan, ervaar hoe het voelt, leer je grenzen kennen en doe er dan pas je plezier mee. Samen een drankje doen is enorm gezellig, zeker aan het begin als het nog spannend is, maar waak dus wel voor de gevaren!

Je mag gokken

Naast het legaal mogen drinken van alcohol kun je vanaf je 18e ook een casino bezoeken. Leuk om een keer te doen als je wil weten hoe het is! Maar ook hier weer, waak voor de gevaren: een gokprobleem is al snel ontwikkeld, dus hou het bij een keer proberen om te zien of het er echt zo uit ziet als in de films!

Je kunt je inschrijven voor woningen 

Nog iets belangrijks wat je écht volwassen maakt vanaf je 18e: je kunt je inschrijven voor woningen! Afhankelijk van je situatie ben je misschien nog wel helemaal niet toe aan op jezelf gaan wonen, maar vanaf je 18e is het mogelijk om je bij de woningbouwvereniging van jouw gemeente in te schrijven. Je spaart dan jaren op waarmee je uiteindelijk bepaalt op welke plek van een bepaalde wachtlijst je komt te staan. Als je dit nu vast regelt, ben je jezelf over een aantal jaar dus misschien wel heel dankbaar!

Geef een antwoord