Creatief met epoxy giethars

Ben jij een creatieve doe-het-zelver en hou je van knutselen en ontwerpen? Dan heb je vast wel eens met epoxy giethars gewerkt. Met epoxy kun je werkelijk alle kanten op. Zo kun je het gebruiken voor grote klusprojecten in huis of voor het maken of decoreren van unieke meubels zoals tafels en lampen. Maar niet alleen de handige klussers zijn een fan van epoxy! Wist je dat je van epoxy bijvoorbeeld ook sieraden kunt maken? Als je op zoek bent naar nieuwe materialen om mee aan de slag te gaan, lees dan verder over wat je allemaal met epoxy kunt doen.

Wat is epoxy?

Voor degenen die niet bekend zijn met het materiaal: epoxy is een harde giethars bestaande uit twee vloeibare componenten, de hars en de harder. Door de combinatie van deze twee componenten ontstaat er een chemische reactie die zorgt dat de giethars keihard wordt. De giethars is doorzichtig van kleur en krijgt een mooie hoogglans zodra het opdroogt. Hierom wordt epoxy giethars ook vaak gebruikt voor het opknappen van boten, of het glanzend maken van houten oppervlaktes. Maar epoxy kan ook als lijm gebruikt worden. Het hecht makkelijk aan verschillende oppervlaktes en is erg stevig en betrouwbaar. Door de verschillende manieren waarop je epoxy kunt gebruiken, is het heel breed inzetbaar. Daarnaast is epoxy is geurloos, wat het prettig spul maakt om mee te werken.

De creatieve mogelijkheden met epoxy

Door de bijna magisch te noemen kwaliteiten van epoxy, is het erg leuk om het spul in te zetten voor creatieve doeleinden. Doordat het zich gemakkelijk aan werkelijk alles vasthecht (en ook niet meer los laat), en ook nog eens waterproof is, kun je er alle kanten mee op. Daarom is epoxy erg geliefd bij veel creatieve klussers en (hobby)kunstenaars. Het laat alles wat het aanraakt net even iets gaver en professioneler uitzien. Met de doorzichtige giethars kun je veel leuke dingen doen. Zo kun je zelf een tafelblad maken en er allerlei soorten materialen in verwerken. Bijvoorbeeld door het tafelblad te decoreren met schelpen en andere strandvondsten van je favoriete vakanties. Of met foto's, bierdoppen, gitaar plectrums, snoepjes… Noem het maar op. Zodra je een mooie compositie hebt gemaakt, giet je er voorzichtig een laag giethars overheen. Geef het de tijd om volledig op te drogen en uit te harden, en voilá: je hebt een super uniek en zelf gemaakt kunstwerk als tafelblad!

Werken met verschillende kleuren

Je kunt de giethars zelf ook een eigen kleur geven met verf. Zo kun je verschillende bakken giethars klaarmaken en elk een eigen kleur geven. Als je dit over een oppervlak giet en mooi in elkaar laat overvloeien, krijg je een heel mooi marmerachtig effect. Hierdoor is epoxy giethars ook te gebruiken om mooie kunststof decoraties of zelfs sieraden mee te maken. Online vind je een hoop instructiefilmpjes waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je dit precies doet. Wat ben jij van plan om te creëren met epoxy?

Geef een reactie