Wat is palmolie en waar zit het in?

We kunnen er haast niet omheen, in bijna elk product van voeding tot cosmetica zit palm oil, of palmolie. En dat is ook niet zo gek, want de productie van deze specifieke vetsoort is relatief veel goedkoper dan bijvoorbeeld de productie van dierlijk vet. Als je etiketten leest, zul je zien dat je het ingrediënt vaak genoeg tegen komt. Maar wat is het nu precies en waar zit het allemaal in?

Wat is palmolie?

Palmolie wordt gewonnen uit een palmboom soort, de oliepalm of ook wel de Elaeis guineensis genoemd. De vruchten die aan deze palmboom groeien zijn oranje-rood van kleur en groeien het beste in tropische gebieden rondom de evenaar. De vruchten bestaan voor een groot gedeelte uit vet, ruim 70%, en als je deze perst krijg je palmolie als resultaat. Ze zijn eivormig en ongeveer 5 cm lang. Ze groeien in trossen van wel 20-25 kg aan gewicht. De oliepalm komt oorspronkelijk uit West- en Zuidwest Afrika, maar de meeste plantages zijn te vinden in Indonesië en Maleisië. Maar ook in Latijns-Amerika zijn palmolie plantages te vinden.

Waar wordt palmolie voor gebruikt?

Palmolie zit in bijna alle producten. Als je voor de grap naar de supermarkt gaat en eens de tijd neemt om de etiketten van allerlei verschillende producten te lezen, zul je zien dat het ingrediënt bijna overal in zit. Palmolie wordt gebruikt voor de productie van koekjes, chocolade, chips, margarine, crackers, gebak, brood, maar ook in cosmetische producten zoals shampoo, douchegel, tandpasta, cremes, enzovoort. En doordat het zoveel gebruikt wordt, is de vraag voor deze olie natuurlijk ontzettend hoog. Daarom zijn ze jaren geleden begonnen met oliepalm plantages in gebieden waar de palmsoort oorspronkelijk niet voorkomt.

Palmolie productie zonder ontbossing

Voor de productie van palmolie worden echter veel regenwouden gekapt, vooral in Indonesië. Dit wordt als problematisch gezien, en daarom zijn steeds meer organisaties gericht op het beter reguleren van de palmolie industrie. Zo streven onder andere de EPOA (European Palm Oil Alliance) en het WNF voor een palmolie industrie waarbij geen ontbossing aan te pas komt. Palmolie is tenslotte een belangrijke industrie en broodwinner voor ruim 3 miljoen boeren in arme landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Zonder deze industrie zouden al deze mensen zonder werk komen te zitten. Daarom is het streven naar een palmolie industrie zonder ontbossing zo ontzettend belangrijk. Zo kan de wereld gebruik blijven maken van de voordelen van palmolie zonder dat het ten koste gaat van eeuwenoude regenwouden. We hebben nog een lange weg te gaan voordat dit gerealiseerd kan worden, maar het is de beste oplossing.

Geef een antwoord