Van autovakantie naar stedentrip

Toen ik jong was in het begin van de jaren '90, waren vakanties heel simpel. Een keer per jaar tijdens de grote vakantie in de zomer propten mijn ouders de auto helemaal vol. Daarna sloten we achteraan aan in de autopolonaise op de Route Du Soleil. Het was heet en er was geen airco in de auto, maar mijn broer en ik hadden het Donald Duck Vakantieboek en dat verhielp ieder ongemak. Dan reden we in een uurtje of 12 naar een camping in Zuid-Frankrijk en daar zaten we twee weken in zo'n grote tent met een fornuis en een simpele huisraad erin. Ieder jaar deden we hetzelfde. En alle mensen bij ons in de straat deden ook hetzelfde. Ik heb er nooit over nagedacht dat een vakantie anders kon zijn dan in de auto naar Zuid-Frankrijk. Het leven was eenvoudig in de jaren '90.

Vliegtuigreisjes en stedentrips

Nu denk ik met heel veel liefde terug aan de jaren '90, maar je moet oppassen dat je niet vervalt in valse nostalgie. Ik ben namelijk heel blij dat ik tegenwoordig niet meer ieder jaar in een aircoloze auto over de eindeloze Route Du Soleil hoef te kachelen. Mijn ouders gaan tegenwoordig met de elektrische fiets in Duitsland op vakantie. Mijn vriendin en ik boeken een paar keer per jaar een Stedentrip. In een paar uurtjes zijn we in een stad naar keuze in Europa. We boeken dan meestal een pakketdeal van een vliegreis met een paar overnachtingen in een hotel via Bebsy.nl. Heerlijk een weekje cultuur opsnuiven, lekker eten en op terrasjes de lokale biertjes of likeurtjes drinken totdat de zon onder gaat. Daarna weer naar het vliegveld en snel terug naar huis!

Mijn favoriete stedentrip in Europa

In de afgelopen jaren zijn we al naar Barcelona, Krakau, Valencia en Milaan geweest. Mijn favoriete bestemming in Europa is echter Dublin. Er hangt daar een sfeer die voor mij voelt als een warm bad. Vooral de talloze cafeetjes met live muziek waar oude mannetjes violen bespelen alsof het gitaren zijn, van die vrolijke Ierse folk-muziek, terwijl de menigte aan tafels grote glazen Guinness drinkt en naar het Engelse voetbal op de schermen kijkt. Die gezelligheid ervaar ik niet in mijn plaatselijke Ierse pub, maar alleen in pubs in Ierland. Bovendien ben je er al binnen twee uurtjes. Een Donald Duck vakantieboek in je tas en je bent in Dublin voordat je er erg in hebt!

Geef een reactie