Je studieschuld slapend terugverdienen

Studenten staan er om bekend hun geldzaken niet altijd goed op orde te hebben. Een studentenlevensstijl is dan ook gedoemd recept voor financiële problemen: wonen in een dure kamer, geen vast inkomen of hooguit een aantal uur per week kunnen werken, veel sociale activiteiten met bijbehorende uitgaven… De laatste week van de maand is altijd spannend. Heb je nog genoeg geld op je rekening om je boodschappen te betalen? Kopen we een gezonde maaltijd of drinken we nog maar een extra biertje? Veel van mijn vrienden kiezen het laatste.

The money man

Een van mijn vrienden, Hidde, is echter de uitzondering. Hidde was van kleins af aan al bezig met geld. In de vriendengroep functioneert hij als penningmeester, die in de gaten houdt wie op welk moment een rondje moet halen. Wat een krent, dacht ik eerst. Maar mijn mening veranderde toen ik begreep waarom Hidde zo veel bezig was met geld.

Hidde leent weliswaar maximaal, maar gebruikt zo min mogelijk van dit geld voor zijn eigen onderhoud. Alles wat hij kan missen, belegt hij. Voor mij klinkt beleggen als een ver van mijn bed show. Dus vroeg ik Hidde: hoe werkt beleggen?

Lage rente studielening

Hidde vertelde me dat je allereerst individueel de afweging moet maken of beleggen verstandig is in jouw situatie. Door een lening met nagenoeg geen rente kunnen studenten aan geld komen dat je langere tijd kunt missen. Natuurlijk is er een kans dat je het geld verliest, maar mensen die maximaal lenen en uitgeven hebben eveneens dat geld ‘verloren’. Daarnaast was Hidde dus vanaf jongs af aan al bezig met geldzaken. Voor hem was beleggen dus een logische stap.

Beleggen for dummies

Hidde legde mij allereerst wat termen uit. ‘Beleggen doe je bij een broker.’ Een broker is dus een partij waar je aandelen kan kopen en weer kunt verkopen. Je kun er voor kiezen actief te handelen, en op dagelijkse basis aandelen te kopen. Je probeert dan iedere dag te profiteren van koersschommelingen. ‘Dat kost mij te veel tijd, en het voelt een beetje als gokken’, vertelde Hidde. Daarom heeft hij simpelweg aandelen gekocht. Hidde had voor zichzelf als doel opgesteld zijn leenschuld terug te verdienen met zijn beleggingen. En gezien zijn geringe uitgaven hoeft het risicoprofiel dus ook niet heel hoog te zijn. Toen ik vroeg wat dan het meeste risico heeft, begon Hidde over Crypto’s. ‘Cryptocurrencies zouden mij dus slapeloze nachten bezorgen, daar heb ik echt geen zin in.’

Goed rendement

‘Beleggen is niet moeilijk, maar goed beleggen wel. Je wil een goed rendement halen.’ Hidde legde mij uit dat hij op zijn middelbare school al een tijd had geoefend met een soort demo account. ‘Maar je kunt ook beginnen met een klein bedrag. Honderd euro ofzo.’

Jammer dat ik Hidde hier nu pas over heb gesproken. Want inmiddels zit ik bijna aan het einde van mijn studie en lijkt starten met beleggen niet helemaal rendabel meer. Maar alle aankomende studenten zou ik zeker aanbevelen eens de wereld van het beleggen te verkennen!

Geef een reactie