Het is weer tijd voor nieuwe afstudeerscripties!

We zitten alweer aan het einde van januari. Voor sommige mensen is de aankomende periode extra spannend, namelijk de afstudeerders. Na lang geleerd te hebben voor toetsen en bepaalde kerntaken, is het nu tijd om stage te lopen en af te studeren. Bij deze afstudeerstage komt ook een scriptie schrijven. De student doet een onderzoek naar een bepaald topic, om hier vervolgens een uitgebreid rapport over te schrijven. het scriptie dient te beschikken over verschillende belangrijke eisen en zullen streng worden nagekeken. In dit blog geven we een aantal tips.

De opzet van een scriptie

Wanneer je start met het schrijven van een scriptie, begin je vaak met het schrijven van een plan van aanpak. hierin beschrijf je wat voor een soort onderzoek je doet en welke modellen je zult gaan gebruiken. Dit plan van aanpak laat je vervolgens nakijken door de docent, die je vervolgens toestemming zal geven om te starten met je scriptie. Hierin creëer je een methode van onderzoek, waarin je zult beschrijven hoe en waarmee je het onderzoek gaat uitvoeren. Vervolgens zul je te werk gaan in het theoretisch kader. Door middel van verschillende onderzoeken, kun je modellen invullen en gebruiken die relevant zijn voor jouw onderzoek. Zorg ervoor dat je je werk wel altijd gaat nakijken, zodat je grote fouten kunt vermijden!

Het nakijken van je scriptie

Wanneer je een methode van onderzoek hebt uitgeschreven en het theoretisch kader hebt afgerond, is het langzamerhand te kijken naar de analysefase. In deze fase breng je de uitkomsten samen, om vervolgens conclusies en aanbevelingen toe te lichten op je scriptie. Hierin moet je wel je scriptie laten nakijken, voordat je de definitieve versie inlevert. Als iemand jouw werk zal nakijken, is het belangrijk om spelfouten en stijlfouten uit je stukken tekst te halen. Tijdens de beoordeling zul je ook beoordeeld worden op spelling, waar je hoog op kunt scoren als je iemand je scriptie laat nakijken. 

De laatste lootjes!

Als je alles hebt afgerond, en je hebt je scriptie laten nakijken, is het tijd voor de afronding. In deze fase verbeter je eerst alle punten die aangeduid zijn door de mensen die jouw werk hebben nagekeken. Zorg ervoor dat je de feedback verwerkt, zodat je deze ook in dezelfde stijl zal schrijven als het overige stuk tekst. Hierna kan je nog één keer je scriptie laten nakijken, om hem vervolgens in te leveren.

Dan is het alleen nog pitchen, wachten op de uitslag, waarna je (hopelijk) je diploma kunt ophalen!

Geef een antwoord