Een eigen auto kopen: Hier moet je op letten

Het kopen van je eerste auto is een spannend en super leuk moment. Je kan eindelijk de tijd van het openbaar vervoer en fietsen achter je laten. Het is natuurlijk wel een beetje spannend, want een auto is een flinke aankoop. Het kost wat, dus je wilt zeker weten dat je de goede keuze maakt. Waar moet je nou op letten bij het kopen van een auto? In deze blog geef ik een aantal tips hiervoor. 

Aantal gereden kilometers

Veel mensen hebben nog geen heel hoog inkomen als ze hun eerste autootje kopen. In dat geval kiezen ze er vaak voor om een tweedehands auto te kopen. Ben jij ook van plan om een tweedehands wagen te kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Een van deze dingen is het aantal gereden kilometers. Dit laat zien hoe vaak deze auto al is gebruikt en hoeveel kilometers hij al heeft afgelegd. Hierdoor kun je een goede inschatting maken hoe “versleten” de auto is. Een hoge kilometerstand betekent dat de auto al veel gebruikt is en in theorie dus minder waard is. Er zijn nog wel eens autodealers geweest die met de kilometerstand geknoeid hadden. Om dit te checken, kun je vragen of de auto een Nationale Auto Pas heeft. Heeft ie dit niet en is de kilometerstand erg laag in vergelijking tot het bouwjaar? Dan kan het zijn dat er geknoeid is met de kilometerstand. 

Particulier of dealer?

Een tweede keuze die je moet maken is of je een auto koopt van een dealer of van een particulier. Het voordeel van een auto kopen bij een dealer, is dat het vaak betrouwbaarder is dan een particulier. Dit is omdat het een echt bedrijf is dat gecontroleerd wordt en waar reviews over geschreven worden. Het nadeel hiervan is echter dat het vaak duurder uitvalt dan het kopen bij een particulier. Een particulier verkoopt vaak slechts een tweedehands auto en weten vaak niet exact de waarde van hun auto in te schatten. Bovendien zorgt de commerciële instelling van autodealers ervoor dat de prijzen hier vaak hoger liggen. Als je de auto bij een particulier koopt, is de auto op naam zetten een belangrijke stap. Dit is verplicht en kun je doen bij het kentekenloket

De grootte

Tot slot moet je bij het kopen van je eerste auto goed letten op de grootte. Heb je pas net je rijbewijs en ben je relatief gezien een onervaren bestuurder? Dan is het aan te raden om een kleiner model te kiezen. Bovendien speelt de plek waar je woont ook een rol in deze keuze. Als je in een grote stad als Amsterdam woont, heb je niks aan een grote wagen die je nergens kunt parkeren. Ook dan kun je beter kiezen voor een iets kleiner en smaller model. 

Geef een reactie