De voordelen van EPDM dakbedekking

Heeft u een nieuwe dakbedekking nodig? Dan is dit een keuze om heel goed over na te denken want het zou zonde zijn wanneer je een nieuw dak erop legt en na een paar jaar er al lekkages ontstaan. Tegenwoordig is er een dakbedekkingsmateriaal dat zeer populair is. Dat is het EPDM dakbedekkingsmateriaal. Het EPDM dakbedekking materiaal heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere dakbedekkingsmaterialen. Deze voordelen hebben we allemaal voor u op een rijtje gezet. Maar eerst, wat houd EPDM dakbedekking materiaal precies in? 

EPDM dakbedekking bestaat al ongeveer een halve eeuw, desondanks is het pas de laatste paar jaren populair geworden bij het grote publiek. EPDM is een type synthetisch rubber dat uit verschillende componenten is opgebouwd: Ethyleen, Propyleen en Dieen Monomeer. Deze drie componenten in combinatie zorgen voor een unieke samenstelling die het materiaal zeer geschikt maken voor dakbedekking, maar ook in de autobranche verschillende doeleinden heeft. Het rubber heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele dakbedekking materialen zoals Bitumen. Dat heeft ook te maken met de prijs-kwaliteitsverhouding, die heel aantrekkelijk is. 

Gebruiksvriendelijkheid

EPDM materiaal is makkelijk aan te leggen, waardoor deze kosten ook lager liggen. Dit komt voornamelijk omdat EPDM in tegenstelling tot Bitum niet gebrand hoeft te worden. Hierdoor heeft u niet te maken met de kosten van een hoge verzekeringspremie. Daarnaast is EPDM ook nog eens onderhoudsarm. Dit komt doordat het synthetische rubber geen goede bodem is voor verschillende algen of mossen. 

Lange levensduur

Desondanks dat het materiaal onderhoudsarm is, heeft het wel een hele lange levensduur. Namelijk over de 50 jaar. Dit komt doordat het materiaal naadloos en duurzaam is. Hierdoor ontwikkelt het over de jaren heen geen zwakke plekken waar lekkages kunnen ontstaan. Ook is het materiaal bijzonder rekbaar waardoor het goed tegen extreme temperatuurverschillen kan. Ook bij droogte droogt dit materiaal niet uit waardoor er geen scheuren ontstaan die in lekkages kunnen resulteren. Het materiaal heeft namelijk een elasticiteit van 400%. 

Duurzaamheid. 

Naast alle voordelen van gebruiksvriendelijkheid, kosten en de lange levensduur is dit materiaal ook nog eens duurzaam. Het is goed recyclebaar en gaat zeer lang mee. Ook het folie is verantwoordt voor het milieu. Het enige nadeel is dat er bij de productie wel milieubelasting plaatsvindt, maar dit stopt direct wanneer het in de gebruiksfase komt. Ook deze milieubelasting is minimaal. De belasting vindt alleen plaats bij het winnen en transporteren van de grondstoffen. Vanuit verschillende onafhankelijke studies is gebleken dat EPDM materiaal het minst belastend is voor het milieu voor platte daken.

Geef een antwoord