De voor-en nadelen van verschillende soorten vloeren

Als je gaat verhuizen naar een nieuw huis, is een van de eerste beslissingen altijd wat voor vloer je wilt leggen in alle kamers. Je kan kiezen uit veel verschillende opties, waaronder een houten vloer, laminaat en tapijt. Hoe kies jij nou de juiste vloer voor jouw huis? In deze blog help ik je een handje en vertel ik over de voor- en nadelen van deze drie soorten vloer. 

Tapijt

Zelf heb ik lange tijd tapijt als vloerbedekking gehad. Naar mijn mening geeft tapijt een hele knusse en gezellige sfeer aan een huis, omdat het zacht is en warmer aanvoelt aan je voeten dan een harde vorm van vloerbedekking. Bovendien is tapijt leuk, omdat je er heel creatief mee kan zijn. Tapijt bestaat in allerlei verschillende soorten kleuren en patroontjes. Je kunt zelfs verschillende soorten en kleuren tapijt in een ruimte gebruiken. Tot slot is tapijt vaak een stuk goedkoper dan laminaat en hout. Er zitten echter wel een aantal nadelen aan het gebruik van tapijt. Een nadeel is bijvoorbeeld dat tapijt veel stof vasthoudt. Mensen met allergieën of kortademigheid kunnen hier mogelijk last van krijgen. Dit hangt een beetje samen met het nadeel dat tapijt moeilijk te onderhouden is. Door de structuur van tapijt blijven vuil en vlekken er snel inzitten en is het moeilijk om deze te verwijderen. 

Een houten vloer

Een tijd geleden ben ik van mijn tapijten vloer overgestapt naar een houten vloer. Hier had ik verschillende redenen voor. Ten eerste vond ik het fijn dat hout een glad oppervlak is wat je makkelijk schoon kunt houden, in tegenstelling tot tapijt. Daarnaast heeft een houten vloer een natuurlijke en rustieke uitstraling, wat ik heel mooi vind. Een ander voordeel van een houten vloer, is dat het heel duurzaam is. Een houten vloer blijft heel lang mooi, omdat je krassen en deuken er heel gemakkelijk uit kan schuren. Met een opknapbeurt zo nu en dan hou je het dus lang goed. Een nadeel van een houten vloer is dat het vaak slechter tegen water kan. Er zijn tegenwoordig wel vormen van houten vloeren die hier beter tegen kunnen, maar dit is nog altijd minder goed dan tapijt en laminaat. 

Laminaat

Laminaat is ook een soort vloer dat erg veel gebruikt wordt. En dit is niet zomaar. Wat voor heel veel mensen een groot voordeel is, is dat je het zelf kunt leggen. Dit maakt laminaat een stuk voordeligere optie dan bijvoorbeeld een echte houten vloer. Een ander voordeel is dat er een enorm aanbod aan verschillende kleuren en patronen is. Bovendien is laminaat, in tegenstelling tot hout, waterbestendig. Er zijn tegenwoordig zelfs speciale soorten laminaat voor in bijvoorbeeld badkamers. Een nadeel van laminaat is dat het over het algemeen iets minder duurzaam is, omdat het aan de goedkopere kant is. Als je je goed inleest in laminaat van goede kwaliteit, is dit nadeel echter verwaarloosbaar.

Geef een reactie