Als MKB’er heb je het ongetwijfeld al eens langs zien komen: het kunnen deelnemen aan een zogeheten MKB energiecollectief. Vaak wordt er bij dit soort collectieven geadverteerd met scherpe prijzen en zou je met een grote groep mensen voor een laag tarief bakken met energie voor je bedrijf af kunnen nemen. Hierbij geldt: hoe groter de groep, des te groter de korting die wordt gegeven voor MKB energie. Toch moet je niet zomaar blind kiezen voor een energiecollectief voor ondernemers. Er zitten namelijk best wat haken en ogen aan een MKB energiecollectief. Daarom hebben we in dit artikel de nadelen van een energiecollectief voor je op een rij gezet, zodat je de juiste keuze kunt maken voor zakelijke energie.
Geld betalen om mee te doen met energiecollectief
Bij de meeste energiecollectieven voor MKB’ers is het heel gewoon om een soort entreegeld te moeten betalen voordat je mee mag doen. Dat betekent dus dat je moet betalen om uiteindelijk te mogen profiteren van korting. Een beetje gek is dat wel, want niemand wil graag geld neerleggen om pas daarna te mogen genieten van eventueel wat korting. Vooraf weet je als ondernemer namelijk ook helemaal niet om hoeveel korting het zal gaan. Per energiecollectief verschilt de hoogte van dit entreegeld, maar reken maar op enkele tientjes tot soms honderden euro’s. Dat geld kun je beter steken in een MKB energiecontract dat je zelf afsluit. Op Minder.nl vind je een gratis tool waarmee je meerdere zakelijke energieleveranciers met elkaar kunt vergelijken.
Nooit energie op maat
Een ander groot nadeel van een MKB energiecollectief is het feit dat je nooit gebruik kunt maken van energie op maat. Omdat je met een grote groep ondernemers een pakket energie afneemt, is er één soort pakket energie voor iedere deelnemer beschikbaar. Dat is eigenlijk heel vreemd, want de kans is groot dat je buurman die een grote hal heeft met allerlei energieslurpende apparaten meer verbruikt dan jij die een paar werknemers op een kantoor heeft zitten. Op die manier is de kans dus groot dat je te veel betaalt voor je zakelijke energie en ook dat is zonde van je geld. Voor die buurman met een groter MKB energieverbruik kan zo’n aanbod wel weer aantrekkelijk zijn. Je weet echter van tevoren nooit wat het energiepakket zal worden. Hierbij heb je ook niet zelf de keuze in wat voor een soort energie je ontvangt. Wil je het liefst groene stroom? Dan kun je daar niet automatisch van uitgaan bij een MKB energiecollectief.
Ergens anders goedkopere energie
Tot slot is het goed om te weten dat niet alle energieleveranciers van zakelijke energie in Nederland meedoen met dit soort collectieven. Op het moment dat zo’n energiecollectief wordt geveild aan belangstellenden zitten niet alle energiebedrijven in zo’n veiling. Dat betekent dat je dus ook nooit 100% zeker weet of je echt de beste deal krijgt voorgeschoteld op het gebied van zakelijke energie, ook al wordt daar wel mee geadverteerd. De kans is zelfs groot dat wanneer je zelf aan de slag gaat met energie vergelijken je een aanbieding ziet die veel aantrekkelijker is. Kortom: je bent als MKB’er zonder een energiecollectief beter af. Met een eigen energiecontract bepaal je zelf waar je energie afneemt en voor welke deal je gaat.