Aap noot mies

Mijn jongste zoontje heeft een enorme talen knobbel. Eindelijk zit hij nu in groep drie, waar hij ‘echt’ leert lezen en schrijven. Maar hij loopt ten opzichte van de andere kinderen uit zijn klas al een paar stappen voor.

Creatief met letters

Zo beginnen zij bijvoorbeeld nu net met schrijven. Je kent de huiswerkboekjes wel: pagina’s vol met dezelfde letters krabbelen, tot je het juffenhandschrift perfectioneert. Maar Jip was hier in de kleuterklas al mee bezig. Als er dan een tekening gemaakt moest worden, waren hier vrijwel altijd letters in verstopt. Het piratenschip dat hij dan had getekend leek verdacht veel op de letter F, maar dan omgedraaid. En de piratenvlag boven aan de mast was geen enge doodskop, maar simpelweg een letter ‘P’, van piraat.

Een wereld vol letters

Ook lezen gaat Jip al goed af. Wanneer we samen door de stad lopen, wanneer hij achterop de fiets zit of wanneer hij mee gaat naar de supermarkt: alles wat er te lezen valt, leest hij. “Buh, RRRR, Oh-Oh- Duh – Brood!” Voor veel andere supermarkt gangers een grappig tafereel om aan te zien, voor mij inmiddels de dagelijkse gang van zaken.

De wereld van woorden en letters gaat dus voor Jip open. Niet alleen op pad, maar ook thuis. Soms moet ik er wel even aan wennen. Zo zat Jip laatst op de Ipad van mijn man. Daar begrijpt hij toch nog niet zo veel van, was onze gedachte. Maar dat bleek niet het geval. Jip had ontdekt hoe hij het spelletje af kon sluiten en was in het overzicht van alle apps beland. Hij had natuurlijk bij ons en op school wel eens meegekeken. En zodoende wist hij ook internet te vinden en op te starten.

Een online wereld vol letters

In de Google zoek balk was hij willekeurige zoekopdrachten aan het invullen. Eerst woorden die hij uit zijn hoofd kon spellen, zoals ‘boom’, ‘kat’ en ‘huis’. En daarna ging hij woorden natypen die hij in huis vond. Zo was hij op de website van ‘Mediamarkt’ beland, omdat er een pakketje van de Mediamarkt in huis stond. En daar had hij meteen rechtsonder het ‘chat’ icoontje, waarbij staat ‘heb je een vraag?’  ontdekt. Toen ik er achter kwam dat Jip zijn spelletje al lang had afgesloten, zat hij al ruim een half uur met een chatbot te praten. De chatbot had duidelijk moeite met het ontcijferen van dit kinderschrift. Ik ben blij dat Jip geen echte medewerkers heeft verward.

 Eerst hebben Jip en ik samen het gesprek met de chatbot goed afgerond. En vervolgens hem toch maar even op het hart gedrukt dat hij alleen de spelletjes mag spelen op de ipad. Voor ons een les: toch maar even die kinderveiligheid opschroeven. En misschien wat uitdagendere leesboekjes voor Jip kopen.

Geef een antwoord