Een duurzame tuin in drie stappen

Heb je een tuin bij je huis en wil je deze zo biologisch en duurzaam mogelijk realiseren? In deze blog lees je tips hoe je dit goed kan doen, zonder al te veel geld kwijt te zijn aan allerlei dure oplossingen. Wie droomt er nou niet van een biologisch tuintje? Lees de tips in deze blog en ga snel aan de slag met jouw tuin, maak er een droomtuin van!

Duurzaam tuinieren

Wil jij ook zo graag een biologische tuin? Dan is het ook goed om eens te kijken naar de duurzaamheid van je tuin, dit hoort hier namelijk ook bij. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat het watergebruik in jouw tuintje zo beperkt mogelijk blijft? Urenlang achter elkaar sproeien is echt verleden tijd. Wij geven je als tip: zet sowieso ergens in je tuin een grote regenton neer waar je de neerslag mee kunt opvallen. Het regent vaak genoeg in ons koude kikkerlandje, maar planten hebben enorm veel water nodig, zeker in de zomer! Dan kun je dus ook goed wat extra water opvangen en hiermee je planten wateren. Heb je veel lichtjes en lampjes in je tuin? Ga eens na hoeveel energie dit kost! Vervang deze bijvoorbeeld voor lampen gebaseerd op zonnepanelen, of gebruik ouderwetse kaarsen. Dit geeft ook nog eens een hartstikke leuk gezicht.

Compost voor een gezonde grond

Ook de bemesting in jouw tuin kan zo duurzaam mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld compost kopen van gerecycled tuinafval: of je kunt het helemaal zelf maken! Hoe doe je dit: maak een eigen compost afval bak zodat je je planten en tuin kunt bemesten met je eigen geproduceerde compost. Ook kun je ‘oude’ tuin producten hergebruiken, zoals snoei-  en tuinafval kun je ook gebruiken op je composthoop. Compost is geweldig voor je tuin omdat het de structuur verbetert, en gezonde voedingstoffen in de grond van je tuin brengt.

Leg een moestuin aan

Iets waar veel tuiniers van dromen is het aanleggen van een eigen moestuintje. Hoe fijn is het om de tuin in te lopen en in je eigen moestuintje te ‘winkelen’.   In je eigen moestuintje kun je verschillende soorten groenten, kruiden en fruit kweken. Als je het eenmaal een beetje onder de knie hebt kun je hier goed van eten, dus steek hier zeker de moeite in! Dan ben je verzekerd van je eigen verbouwde groenten en fruit, en weet je zeker dat deze niet bespoten zijn met chemicaliën. Het afval hiervan kun je vervolgens weer in je compost bak gebruiken.

 

 

Geef een antwoord