Hoe je bubbeltjesplastic niet moet gebruiken

Niemand had mij dat ooit verteld hoor, ik moest daar zelf achter komen. Na 21 jaar kwam ik erachter dat bubbeltjesplastic NIET (alleen) bedoeld was om lekker in te knijpen. Alle nopjes apart, of proberen zoveel mogelijk tegelijk te laten knappen. Bubbeltjesplastic bleek ook nog een andere functie te hebben: als beschermend verpakkingsmateriaal voor het verzenden van breekbare spullen. Over deze functie kun je meer lezen op:  https://luchtkussengigant.nl/bubbeltjesplastic/. Nu dat uit de lucht is komen hier 3 leuke feiten en weetjes over bubbeltjesplastic.

1. speciale dag voor  bubbeltjesplastic

De laatste dag van januari is Bubble Wrap Appreciation Day, een dag die in het teken staat van bubbeltjesplastic. Dit geeft gelukkig al aan dat er meer mensen zijn die het bubbeltjesplastic ook op andere manieren gebruiken dan alleen om spullen in te pakken. Op deze dag worden er natuurlijk talloze bubbeltjes geknapt, maar er worden ook allerlei gekke spullen in verpakt wat voor hilarische situaties zorgt (google kan je het nodige beeldmateriaal verschaffen ;))

2.  Bevredigend gevoel

Er is zelfs een wetenschapster die onderzoek heeft gedaan naar waarom we het zo leuk vinden om de bubbeltjes te laten knappen. Volgens haar werkt het stress verminderend en hebben mensen tijdens het ergens op wachten meer geduld wanneer ze bubbeltjes mogen laten knappen, dan mensen die dat niet mogen. Wetenschapsjournalist Diederik Jekel denkt dat het zo leuk is omdat het iets is wat ‘eigenlijk niet mag’. Het plastic is natuurlijk niet bedoeld om stuk te maken, maar iedereen doet het, het liefst een beetje stiekem. Psycholoog Jan-Willem Prooijen noemt nog een andere reden: je krijgt een directe beloning, een snelle bevrediging. Mensen friemelen graag aan dingen zoals bierviltjes en etiquetten. Bubbeltjesplastic werkt meteen belonend omdat het de kleine knal geeft bij elk bubbeltje.

3. Goed en slecht nieuws

Dan als laatste nog goed en slecht nieuws: voor wie geen bubbeltjesplastic bij de hand heeft bestaan er apps waar je digitaal de bubbeltjes kan pletten, ja echt waar. Of je kunt natuurlijk filmpjes kijken van mensen die voor jou de bubbeltjes pletten. Het slechte nieuws is dat er ooit een bedrijf is geweest dat een niet-knapbare variant heeft uitgevonden, wat natuurlijk niet in de smaak viel bij de fans van het knappende bubbeltjesplastic. Deze versie is dan ook niet verder ontwikkelt, jammer genoeg. Ik blijf een fan van bubbeltjesplastic, ondanks alles. Ik kan het gevoel van het knappen van de bubbeltjes simpelweg niet missen!

 

Geef een reactie