5 tips voor beginnend fotograven 

Houd u van fotografie en zou u hier graag meer over willen leren. Al is het nu om leuke vakantie kiekjes te maken of echt voor de kunst van de fotografie, hieronder worden er een aantal tips gegeven voor mensen die net de camera hebben opgepakt. Beginnen met fotograferen kan soms heel spannend en overweldigend zijn. De camera’s hebben vaak 100 verschillende knopjes waarvan je in het begin alleen de aan/uit knop en de ontspan knop kent. Het is belangrijk om te weten dat fotograferen een lang leerproces is en ieder zijn eigen stijl heeft. Blijf altijd geduldig en heb er vertrouwen in dat het fotograferen uiteindelijk vertrouwd gaat voelen. 

 

Apparatuur verbetert jouw techniek niet 

Het belangrijkste bij fotograferen is een goede techniek en een goede kennis van fotografie. Deze kennis doe je op door veel te fotograferen en te kijken hoe andere mensen het doen. Je wordt geen goede fotograaf door alleen maar een dure camera te kopen. Alleen als je wat meer kennis van fotograferen hebt en weet wat welke camera allemaal kan doen, is het pas relevant om te kijken naar een dure camera. Tenslotte kan een goede fotograaf met elke camera een goede foto maken en zo kan ook een slechte fotograaf nog niet eens met hele dure apparatuur een goede foto maken. Daarnaast zijn de dingen als een goede geheugenkaart wel van belang. Je wilt natuurlijk niet je mooie fotos verliezen. 

 

Fotografeer veel en vaak

Dit geldt eigenlijk voor alles wat je doet. Ergens waar je veel tijd in stopt kun je natuurlijk uiteindelijk beter dan iets wat je maar eens in het jaar doet. Daarom is het belangrijk om tenminste een aantal keer in de week een aantal foto’s te maken. Je hoeft hier eigenlijk niet eens de deur voor uit. Zo kun je je onderwerpen overal rondom of in het huis vinden. Denk bijvoorbeeld aan stillevens zoals een fruitmand, maar een hond of kat kunnen ook heel goed werken. 

 

Kijk hoe andere het doen  

Nu kun je nooit iets helemaal uit jezelf leren, daarom is het ook van groot belang dat je goed kijkt naar de technieken van anderen. Hieruit voort kun je natuurlijk je eigen stijl ontwikkelen maar daar heb je wel een bepaalde hoeveelheid basiskennis voor nodig. Op het internet kun je heel veel vinden over hoe mensen bijvoorbeeld naar compositie kijken of naar hoe mensen hun foto’s bewerken. Denk bijvoorbeeld aan de vele filmpjes op YouTube. 

Geef een antwoord