5 Tips om te voorkomen dat jouw webcam gehackt wordt

Het komt helaas maar al te vaak voor dat mensen bespioneerd worden in hun eigen huis. Tegenwoordig gaat dat zo makkelijk dat de geniepige gluiperds niet eens meer de deur uit hoeven. Cybercriminelen en hackers kunnen alles hacken, van babyfoons tot webcams. En het gebeurd vaker dan je denkt. Gelukkig zijn er veiligheidsmaatregelen die je kunt nemen om de kans om gehackt te worden via je webcam tegen te gaan. Hier volgen 5 tips hoe je dat kunt doen:

1. Webcam cover

Je hebt het wellicht al eens gezien bij anderen. Een sticker over de webcam van je laptop. Het ziet er misschien wat overdreven uit, want waarom zou een hacker de webcam van een willekeurig doorsnee persoon willen hacken? Maar het gebeurd steeds vaker. Via je webcam kunnen hackers zien en horen wat je doet, en eventueel opnames maken. En dat terwijl jij niks door hebt en in de privacy van je eigen omgeving verkeerd. Klinkt niet heel fijn, of wel? Met een sticker of webcam cover bedek je de camera, waardoor de ongewenste gasten niets te zien krijgen. Het handige van het aanschaffen van een echte webcam cover is dat het erg handig is in gebruik. Je schuift de cover gemakkelijk open als je gebruik wilt maken van je laptop. Zo hoef je niet steeds te frunniken met stickers die niet meer goed plakken.

2. Gebruik sterke wachtwoorden

Gebruik verschillende wachtwoorden voor al je accounts waar je in moet loggen. Als je steeds hetzelfde wachtwoord gebruikt voor verschillende doeleinden, maak je jezelf gemakkelijk prooi van hackers. Mocht dit het geval zijn, verander dan zo snel mogelijk al je wachtwoorden en zorg dat ze sterk zijn. Een sterk wachtwoord houdt in dat je gebruik maakt van hoofd- en kleine letters, cijfers en speciale tekens. Heb je apparaten aangeschaft waar al een standaard wachtwoord voor bestaat, zoals een Wi-Fi router? Verander deze dan naar een persoonlijke. Om het jezelf makkelijk te maken, kun je gebruik maken van een wachtwoord manager op je laptop. Deze onthoudt al je wachtwoorden en voert ze automatisch voor je in. Maar schrijf ze voor de zekerheid ergens op en bewaar het op een veilige plek (het liefst niet in een document op je laptop zelf).

3. Beveiligingsopties

Controleer de beveiligingsopties van jouw apparaten. Soms staan ze op standaard instellingen die niet voordelig zijn voor jouw privacy. Probeer altijd te kiezen voor de meest uitgebreide privacy settings. Zo maak je het hackers een stuk moeilijker om in te breken op jouw apparaten.

4. Voer nieuwe updates meteen uit

Zijn er nieuwe updates beschikbaar voor de software die je gebruikt? Voer deze updates dan meteen uit. Vaak houden de nieuwe updates in dat het bedrijf de beveiliging van jouw gegevens heeft verbeterd.

5. Herken phishing strategieën

Verdiep je in typische phishing strategieën die hackers gebruiken. Vaak kan een hacker in jouw webcam kruipen door gebruik te maken van een RAT (Remote Access Trojan) virus. Deze kan jouw apparaat alleen binnen dringen als jij iets download wat de hacker heeft gestuurd. Bijvoorbeeld via een phishing email. Controleer altijd het email adres van de afzender. Is het werkelijk een email van Apple die zegt dat je iets moet downloaden of op een bepaalde link moet klikken, of is het een nep account?

Geef een reactie