Welke kosten kun je verwachten als student

Het studentenleven is vaak lastiger dan mensen denken. Er zijn veel dingen om rekening mee te houden en veel kosten die betaald moeten worden. Naast de kosten is het natuurlijk ook geen rustig leven. Van tot laat in de kroeg staan tot blokken voor je tentamen en van sporten, tot het huishouden. Ja de studenten hebben het nog niet makkelijk. In deze drukke chaos is het makkelijk om het overzicht over de financiën te behouden. Voornamelijk voor studenten die op kamers gaan wonen. Voor jullie hebben we deze kosten allemaal even op een rijtje gezet. Daarnaast zijn er nog een aantal tips voor het studentenleven hieronder te vinden. 

Collegegeld 

Het eerste wat er geregeld moet worden: de studie. Want zonder studie kun je natuurlijk niet gaan studeren. Je kunt ervoor kiezen om het collegegeld in periodes te betalen, of om het juist in een keer te betalen. Als student die alles zelf betaald kun je het beste kiezen voor de periodes, maar dan moet je er wel opletten dat je elke datum dat het geld van de rekening wordt gehaald, dit er ook echt op staat. Daarom is het handig om geld apart te zetten waar je alleen bij kunt wanneer het collegegeld betaald moet worden. 

Studie bijzaken

Naast het collegegeld zijn er verschillende dingen die er nog aangeschaft moeten worden. Denk aan boeken, maar ook een laptop. Deze kosten kunnen ook hoog oplopen. Voor de studieboeken zijn er vaak wel tweedehands versies te vinden op het internet die een stuk goedkoper zijn als de nieuwe boeken. (Je kunt ze waarschijnlijk zelf ook nog verkopen als je er klaar mee bent). Tegenwoordig kunnen studenten ook niet meer zonder een mobiel op de studie. Van Whatsapp groepen tot de mail en de school app zijn er veel dingen om bij te houden. Daarom is het ook handig om altijd een bedrag achter de hand te hebben voor een mobiel reparatie

Het huishouden

Naast alle studiekosten zijn er voor de studenten die op kamer wonen ook nog vele andere kostenposten. Denk bijvoorbeeld aan boodschappen, de huur en de kosten voor de was en wasmiddelen. De kostenpost die nog het hoogste kan oplopen zijn de boodschappen. Nu is het belangrijk dat de studenten niet elke dag patat gaan eten, omdat het goedkoop is. Dus is het handig om een boodschappen lijstje bij te houden. Hierdoor worden er niet impulsieve aankopen gedaan in de winkel en houd je je aan het lijstje. 

Geef een antwoord